Kip Kompakt
Nieuw hefdak
Onze Kip Kompakt 37 caravan heeft een hefdak. Het doek van dit dak is net als de caravan al meer dan 20 jaar oud. Bij de hoeken zitten gaten van het opvouwen, en het doek is niet meer waterafstotend. Na enkele lapmiddelen, zoals opstrijk-doek in de hoeken, en impregneer-spray bleek het dak in een flinke regenbui op meerdere plaatsen door te lekken.
Ook is het dak door vorige eigenaren met sileconenkit behandeld. Deze kit kan niet goed tegen zonlicht, en heeft ook niet goed gehecht aan het dak.
Kortom: Tijd om het goed aan te pakken. We gaan het dak verwijderen en na laten maken. Dat is gelijk een mooi moment om alle oude kit te verwijderen, en het dak opnieuw in te kitten met de juiste soort kit.
Direct naar:
- Voor het verwijderen
- Het verwijderen van het dak
- Verwijderen kit
- Boodschappenlijst
- Opnieuw inkitten
- Beschermhoekjes
- Het nieuwe doek plaatsen
- Het eindresultaat
Voor het verwijderen
Zo zag het dak er uit voordat we het hebben verwijderd. Het voorste raam was al stuk, en hebben we eerder al dicht geplakt. Het raam komt niet terug in het nieuwe dak. Zo zag het er aan de binenkant uit: Van de drie horgaas-raampjes komen er maar twee terug. Nu met Knuttengaas, dat is iets fijner dan het originele gaas. Twee raampjes lijkt ons wel voldoende. Deze kit heeft zijn beste tijd wel gehad, en de aluminium blokjes onder deze laag met kit komen ook niet terug.
Verwijderen van het dak
De eerste stap is het verwijderen van het oude dak, zodat het als voorbeeld kan dienen voor het nieuw te maken dak. Het doek van het hefdak wordt niet meer als onderdeel verkocht, dus de nieuwe hefdak moet op maat gemaakt worden aan de hand van dit voorbeeld. Eerst verwijderen we de inlegbies rondom. Dit is de plastic strip die de schroeven afdekt. Deze is niet opnieuw te gebruiken omdat het plastic uitgehard is. De andere inlegbiezen van deze caravan zij al vervangen door een zwarte versie, dus hier komt ook een zwarte terug.
Daarna verwijderen we de schroeven uit het aluminium profiel
Als alle schroeven los zijn kunnen de aluminium afwerkstrips verwijderd worden. Aan de bovenkant zitten eenvoudige aluminium strips geschroefd, die verwijderen we ook.
Het doek zit vast aan de caravan met 100’en nietjes
Dan is het tijd om de nietjes te verwijderen. Dit gaat prima door ze eerst met een dunne schroevendraaier omhoog te duwen, en met een tang er uit te trekken.
Ook aan de bovenkant kunnen de nietjes er uit. We hebben tijdens het losmaken met touwtjes het dak weer vastgezet, om te voorkomen dat de gasveren het dak wegduwen.
Het is nu een erg luchtige caravan geworden.
Schoonmaken dak
Tijd om de kit te verwijderen. Eerst snijden en krabben we de grove stukken weg. De aluminium strips en profielen zaten ook vol met kitresten. Ze zijn ook schoongemaakt (en worden goed bewaakt).
We proberen zoveel mogelijk van de oude kit weg te halen.
Op de plaats waar de dakplaten overlappen is ooit een dik aluminium plaatje geplaatst. Dit zorgt voor een soort zwembadje op het dak, omdat het water niet weg kan stromen. We gaan dit vervangen door grotere platte aluminium platen over de hele lengte dan het dak.
Na kraben en poetsen met wasbenzine is alles weer schoon en klaar voor een nieuwe laag kit.
Boodschappenlijst
Ondertussen hebben we de onderdelen voor het nieuwe dak besteld bij ESVO
- 2x ESVO Tentgaren / naaigaren 50 waterafstotend 125 meter, zwart
- 50cm Knuttengaas 160 cm breed, zwart
- 1x Schmetz naaimachinenaalden huishoud
- 17 meter Tentband / Biesband 21 mm breed polyester, zwart
- 4x YKK rits 8 mm niet-deelbaar zwart
En daarnaast nog twee tubes Dekasyl MS-2 kit en 10 meter inlegbies.
En het doek voor het nieuwe dak (Ten Cate KD-48 of KS-202 320gr/m2 100% katoen, 2,50m x 1,60m) hebben we besteld bij AtomaTent, die ook onze luifel op maat voor onze caravan hebben gemaakt. Hierdoor hebben we dezelfde kleur en soort doek in het hefdak als in de luiffel. Terug naar boven
Opnieuw inkitten
Bij een lokale bouwmarkt hebben we aluminium platen van 0,5mm dun gekocht. Deze hebben we op maat gemaakt door ze met een stanleymes te snijden. Met de Dekasyl MS-2 kit plakken we deze over de volle lengte van het dak, zodat alle overlappende dakplaten en profielraanden afgedekt zijn met kit en aluminium, en er geen water meer op het dak blijft staan. Hopelijk zorgt dit voor een einde aan alle lekkages.
De kit is lastig glad te strijken. We hebben gemerkt dat het beter te bewerken is als het even heeft gedroogd. De toplaag plakt dan niet meer, en de kit kan dan in model gedrukt worden. Ook kan terpentine gebruikt worden bij het afstrijken. De eerste poging is niet netjes geworden. Deze kitranden gaan we dus na het drogen wegsnijden en netjes terug plaatsen.
Beschermhoekjes
Tijd om het nieuwe doek terug te plaatsen. We houden het dak op zijn plek met een spanband en wat touwen.
Deze kofferhoekjes zorgen er straks voor dat het dak niet langs het scherpe aluminium schuurt bij het opvouwen, zodat het langer mee gaat.
Het hout aan de binnenkant van het hefdak was bij ons niet afgewerkt. Nu we er toch makkelijk bij kunnen plaatsen we hier plastic hoeken, zodat dit ook netter afgewerkt is.
Het plaatsen van het doek
Het nieuwe doek is klaar, en kan terug in de caravan geplaatst worden. Eerst nieten we het doek aan de bovenkant op de hoeken vast, zodat we weten dat het past. Als de hoeken goed zitten nieten we ook aan de bovenkant in het midden, zodat het doek netjes verdeeld is rondom. Daarna nieten we boven rondom het doek goed vast.
Als het doek boven goed vast zit, zetten we het aan de onderkant op zijn plek, en ook hier nieten we eerst de hoeken en het midden vast, en daarna de rest.
Als laatste schroeven we de aluminium profielen boven en onder weer terug.
De oude inlegbies was niet meer te gebruiken, dus hier komt ook een nieuwe in. Met een goed afgeknipte kitspuit is het eenvoudig om de inlegbies weer terug te plaatsen in het profiel.
Het eindresultaat
En aan de binnenkant ziet het er ook weer goed uit.
De eerste keer op vakantie met het nieuwe dak. Met de luifel in dezelfde kleur er bij.